Falsk krupp

Idag är en otroligt seg dag. Hann inte somna igår innan Elin började hosta. Sedan hostade hon och hade tungt att andas i två timmar. Jag förstod att det handlade om falsk krupp då Maja hade det jämt när hon var mindre (och Elin har haft tendenser till det tidigare, men aldrig såhär illa). Så jag vet att det låter värre än vad det är, men det var tydligt att hon behövde lite hjälp för att kunna få någon sömn alls. Så vid ett på natten åkte vi ner till Varbergs sjukhus. Fick komma in direkt och blev verkligen fantastiskt bemötta av två sköterskor och en barnläkare. Trots att hon blivit mycket bättre på nerresan (upprätt läge och kall luft är ju det bästa mot falsk krupp) så tog de verkligen allting på allvar och de kollade hur hon syresatte blodet, lyssnade på lungor och hjärta, tittade i hals och öron och ställde mängder med frågor. Hon fick andas in andrenalin och koksalt och dricka kortison. Och visst hostade hon även efteråt, men vid tre-halv fyra tiden när vi var hemma igen så somnade hon äntligen lugnt. Sedan har vi sovit i omgångar kan man säga. Sov till halv åtta, var vakna en stund, sov till halv elva och var vakna till ett. Sedan dess har hon sovit, fast jag har hållit mig vaken. Annars kommer jag inte kunna sova inatt.

Hon är hostig idag också, sån där skällande äcklig krupphosta, men hon har inga problem med andningen. Får se hur det blir inatt.

Här kommer lite info och tips om falsk krupp.

Hostan är hård och skällande. Låter väldigt speciellt. Kommer ofta i samband med en virusinfektion, då det svullnar upp i halsen på barnet. Det kommer oftast på natten när barnet sovit några timmar då det blir värre när barnet ligger ner. Det låter fruktansvärt, men är inte farligt. Man ska dock söka vård om man tycker att det inte blir bättre trots att man gör allt som står här nedan. På sjukhuset får man adrenalin och kortison som gör att svullnaden går ner och barnet får lättare att andas.

– Ha det kallt i rummet. Eller gå ut med barnet, den kalla luften hjälper dem att andas lättare. 

– Barnet ska sova så upprätt som möjligt. Gå omkring med det i famnen (så att barnet är upprätt) eller sitt i soffan. Jag har vid flera tillfällen med både Maja och Elin suttit och sovit i soffan i några timmar för att de ska få lite lugn sömn. Vid ett tillfälle när Maja var liten tog vi in hennes bilbarnstol som hon fick sova i… Eller höj upp huvudänden på sängen genom att lägga böcker under benen, eller höj upp med kuddar. Låt fantasin flöda, allt för att underlätta.

– Ge barnet nässpray och hostmedicin

Elin blev som sagt bättre av bilresan ner, så det är också ett tips. Ta barnet på en biltur en stund. Ibland kommer det tillbaka när barnet lägger sig ner igen, men ibland räcker det att man får lugnat det så kan barnet få några timmars sömn iallafall. 

Image

Trött, osminkad och rufsig i håret. Ibland får man bjuda till.

 

 

En tanke på “Falsk krupp”

  1. Vacker som en dag! Vad skönt att lillan mår lite bättre, otäckt när de hostar sådär illa. 😦

Lämna en kommentar